Hazánkban egyedüliként foglalkozunk talajcsavarok fejlesztésével, és K+F vizsgálatával. Projektre szabott, egyedi tervezésű cölöpöket nyújtunk, amellyel optimalizált teherbírás-költség arány érhető el. Az általánosan kínált terméktípusok mellett jelenleg 3 prototípus kísérleti fejlesztése van folyamatban.

A talajcsavarok esetében kihasználható a teherbírás és a behajtáskor mért fizikai mennyiségek közötti összefüggés. Vizsgálataink és kutatásunk során olyan adatbázis készül, amelyből megállapítható az adott cölöpfajtára jellemző korrelációs összefüggés. Ezáltal a talajparaméterek előzetes ismerete nélkül is lehetséges adott teherbírású cölöpöt készíteni, a csúcsfej mélységét a kitűzött behajtási munka elérése szabja meg.

Az EN1997-1 szabvánnyal összhangban a cölöpök teherbírásának karakterisztikus értéke a próbaterhelt cölöpök számának a függvénye. Az említett “teherbírás-behajtási munka” összefüggés ismerete lehetővé teszi minden egyes behajtott talajcsavar teherbírásának kísérlet alapú minősítését.

Ezáltal a szabványos próbaterhelés mellett egy minden cölöpre kiterjedő vizsgálat is rendelkezésre áll. Kutatásunk során egy olyan számítási eljárást dolgozunk ki, ahol a kvázi-próbaterhelt cölöpök magas száma miatt kedvezőbb karakterisztikus teherbírással végezhető el az erőtani számítás, tovább növelve ezzel a talajcsavaros alapozási technológia gazdaságosságát.

A témában hamarosan publikációkkal és előadásokkal jelentkezünk.